Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Ευκολία και βλακεία λοιπόν

Από τις χειρότερες παρενέργειες του ερώτα είναι ότι τα σκυλάδικα που βάζουν οι ταξιτζήδες ασκούν πίεση και σου τραβούν την προσοχή, σε σημείο που και με το που βγεις από το ξιτά ο ρυθμός και το ρεφρέν είναι ακόμα μέσα στο μυαλό σου, το σκατό δηλαδή είναι μέσα στο μυαλό σου. ευτυχώς πέρασαν ανεπίστρεπτη αυτές οι παρενέργειες από την ζωή μου.
Τι μπορείς να κάνεις όταν ένας δικός σου άνθρωπος αρχίσει να κλίνει προς πορεία φθίνουσα και δεν το καταλαβαίνει? Πρέπει να είσαι δίπλα του να τον βοηθήσεις. Αλλά όταν δεν σε χρειάζεται δίπλα του, τι κάνεις? Απλά παρακολουθείς την πτώση μάλλον ή κλείνεις τα μάτια σου για να μην την δεις ή φεύγεις με το πρόσχημα ότι αποστασιοποιείσαι από την παρακμή.
Γνώμη μου είναι ότι η ‘μοίρα’ (μιας και συζητήθηκε πολύ τελευταία αυτό το θέμα) που προκαλεί τον θάνατο των όμορφων βιωμάτων της ζωής παράγεται τη βλακεία και την ευκολία. Άλλωστε η βλακεία (σύμφωνα με μένα) είναι η πηγή των λανθασμένων επίλογων, της κακής κρίσης και της μη-ευτυχίας Ένας βλάκας άνθρωπος δεν ξέρει να ζυγίζει σωστά της καταστάσεις, δεν καταλαβαίνει από συνέπειες και νομίζει ότι η δήθεν πρωτοβουλία-λαθος επιλογή που θα κάνει θα τον ωφελήσει, θα δει νέα πράγματα. Τίποτα δεν είναι νέο, αφού κάποιες ιστορίες είναι χιλιοπαιγμενες στο θέατρο της ζωής. Απλά αν πριν γίνεις doer φροντίσεις να είσαι επιμελής watcher τότε δεν θα έχεις πρόβλημα να μην γνωρίσεις τις συνέπειες κάποιας λάθος απόφασης και να αποφύγεις τις μετάνοιες.
Στον αντίποδα, πάντα υπάρχουν και πράγματα που δεν πρέπει να κρατηθούν ζωντανά όπως μια σάπια φιλία, μια σάπια σχέση, ένα ψέμα που πάνω του βασίζουμε τις ελπίδες μας. Για να πάρεις μια σωστή απόφαση πρέπει πρώτα να δεις και να κρίνεις τα δεδομένα. Όλα είναι αντικειμενικά, όταν ζυγίσεις όλα τα δεδομένα, το τελικό αποτέλεσμα θα βγει με ένα θετικό ή αρνητικό πρόσημο. Κάνουμε λες και δεν συμμετέχουμε στην πραγματική ζωή, λες και δεν είναι σκληρή. Σεβασμός σε ότι αξίζει και με προσωπικές παρεμβάσεις να βελτιώνουμε την ζωή μας (λέω σε μένα).
Μόνο που μίλησα σχεδόν μόνο για τη βλακεία. Ένας φοιτητής μια πρωτοκλασάτης σχολής είναι βλάκας που δεν διαβάζει? Όχι. Απλά βαριέται. Προτίμα την ευκολία από τον κόπο και άρα κάνει μια λάθος επιλογή. Είναι εύκολο να κλείσεις τα αυτιά σου στην αλήθεια και τα ματιά σου στην πραγματική ζωή και να νομίζεις ότι ως άλλος Ανδρείκελος ‘ελεύθερο πούλι θα ταξιδεύεις, αδέσμευτος θα τρέχεις σ’ αυτό που γυρεύεις’ με την σημείωση όμως ότι δεν οδηγεί πουθενά. Οδηγεί στην εξάρτηση, την παρακμή, την μοναξιά. Γίνεσαι ένα κοινωνικά μη-αποδεκτο δήθεν αδέσμευτο ον, άδειο, δίχως «είναι ». Το « είναι » σου είναι χαμένο στη μηδαμινότητα της ψυχής και του μυαλού σου μπροστά στην απειρία γνώσεων, πιθανών εμπειριών και αληθινών συναισθημάτων.
Ευκολία και βλακεία λοιπόν, βλακεία και ευκολία χορεύουν τον χορό της αποχαύνωσης , της μαλθακότητας και τελικά της υποτελείας(sic).
Υπάρχει όμως και η αδυναμία.. γαμώτο

4 σχόλια:

  1. μου φαίνεται πως παραβλέπεις το γεγονός οτι η καλλιέργεια της ψυχής και του μυαλού μπορεί να επιτευχθεί πολύ πιο επιτυχημένα μέσα απο την προσωπική αναζήτηση του καθενός[διάβασμα βιβλίων,τέχνη,συναναστροφή και επικοινωνία με ανθρώπους,ταξίδια],παρά μέσω της απόκτησης ενός χαρτιού απο ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα.όταν μπορέσει κανείς να αποτινάξει απ τη ζωή του αυτο το κοινωνικό πρότυπο[μόρφωση-πτυχίο-καριέρα-χρήματα],τότε μόνο θα ειναι πραγματικά αδέσμευτος.
    κι ακόμα,σε μια σάπια κοινωνία,το να αποκαλείται καποιος "μη κοινωνικά αποδεκτός",για μένα θα αποτελούσε τιμή του.

    αγγ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ==>η πηγή των λανθασμένων επίλογων, της κακής κρίσης και της μη-ευτυχίας

    ==>Σεβασμός σε ότι αξίζει και με προσωπικές παρεμβάσεις να βελτιώνουμε την ζωή μας (λέω σε μένα).

    και γενικά μιλάω συχνά για την οχι 'ανάστασης' αλλά ΓΕΝΝΗΣΗΣ της πνευματικής αυτονομίας.

    Νομίζω ότι βλέπεις στραβά την έννοια κοινωνία. ναι, υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα , αλλά ο απομονωτισμός δεν πιστεύω ότι οδηγεί σε κάποιου είδους λύτρωση ουτε είναι παράσημο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. στην παρούσα φάση απεχθάνομαι τον απομονωτισμό.μου βγάζει ηττοπάθεια.αν δε ζεις σ αυτή την κοινωνία,αν δεν συνδιαλέγεσαι με άλλους,ούτε μπορείς να λες οτι είναι σάπια,αλλά ούτε και να την καλυτερέψεις μπορείς.οπότε,για μένα,η λύτρωση έρχεται μόνο μέσα από την προσπάθεια βελτίωσης αυτής της κοινωνίας,ή καλύτερα αναδιαμόρφωσής της πάνω σε άλλα θεμέλια,που απέχουν πολύ από εξουσίες,συμφέροντα και συνεπως αλληλοσπαραγμούς..αυτό είναι άλλο θέμα όμως και καλύτερα να μη συνεχίσω να γράφω,γιατί δεν τελειώνουμε ποτέ.
    φιλικά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή