Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

η ‘του Aγίου Βαλεντίνου'

Μετά από μερικές μέρες ασύστολης κρεπάλης επανήλθα επηρεασμένος και μυρίζω στον αέρα χαρταετούς και ‘Aγίου Βαλεντίνου’. Και μιας και χαρταετό θα πετάξω ας ασχοληθώ με την μεγάλη γιορτή.
Ανάμεσα στους εορτάζοντες, οι πραγματικά ερωτευμένοι που όμως γι αυτούς κάθε μέρα είναι γιορτή του ερώτα. Σίγουρα θα επωφεληθούν της αύρας της ημέρας και θα κάνουν περισσότερο σεξ, θα αγαπηθούν περισσότερο, θα υπερκεκφράσουν αυτό που νιώθουν.
Μακάρι να ήμασταν όλοι ερωτευμένοι αφού υπάρχουν αυτοί που ΕΤΥΧΕ να βρίσκονται σε σχέση, δεν είναι ερωτευμένοι αλλά θα γιορτάσουν γιατί επιβάλλεται. Θα πάρουν δώρο, ίσως ένα αρκουδάκι, ίσως λουλούδια ή οικονομικότερα μια κάρτα. Μεταξύ τους, θα προτιμούσαν να μην συμμετάσχουν στο πανηγυράκι γιατί οι δύο λέξεις που θα τους εκφράσουν θα είναι ‘θέατρο’ και ‘δαπάνες’, όμως τι να κάνεις που με την ‘σχέση’ εξασφαλίζεις το σεξ. Βέβαια τώρα που το σκέπτομαι ίσως να απολαύουν την δεκάτητετάρτη Φεβρουαρίου αν την δουν σαν ευκαιρία για να ξεδώσουν(αδελφέ). Μπορεί να ψιλογαγχωθουν για το αν θα καταφέρουν να φανούν πιστικοί στο ρόλο του ερωτευμένου. Άντρες και γυναίκες που αν τους δοθεί σήμερα η ευκαιρία να καυλαντίσουν στο ιντερνέτ θα το κάνουν χωρίς να σέβονται το μεγαλείο αυτής της εμπορικά ιερής μέρας. επειδή μερικοί είστε και πολύ μπαγασάδες και πρωτότυποι βάζω στοίχημα ότι θα πάρετε ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ στις κοπέλες σας.
Άλλοι είναι μόνοι τους. και πέρυσι μόνοι τους ήταν και πρόπερσι και τους έχει γίνει συνήθειο. Μερικοί θα μελαγχολήσουν, άλλοι θα θυμηθούν τις παλιές τους αγάπες, θα στείλουν sms σε ραδιοφωνικό σταθμό ζητώντας το ‘μα εγώ δεν τους αντέχω, ζευγαρωμένους’ αν ζηλεύουν τους ερωτευμένους ή το ‘ανήκω σε μένα’ αν είναι απογοητευμένοι από την αγάπη που νομίζουν ότι γνώρισαν και έχουν κλειστεί στον εαυτό τους. κάποιοι από τους προαναφερθέντες είναι τόσο κουτοί που θα αυτοκτονήσουν αφού πρώτα ακούσουν το ‘θα μελαγχολήσω’ και το ‘αναπάντητες κλήσεις παντού’.
Υπάρχει και άλλο ένα είδος που θα ζητήσει τραγούδια, είναι οι προσφάτως χωρισμένοι. Αυτοί προτιμούν κομμάτια όπως το ‘μόνο για κεινη μην μου λες’ αν είναι πικραμένοι από τον χωρισμό, το ‘χωρίς εσένα’ της Ευσταθίας αν είναι new school , αλλά μπορεί να ζητήσουν και το ‘περνώ και μονή μου καλά’ γιατί μερικοί έχουν ‘δυνατό’ χαρακτήρα και προχώρησαν μπροστά.
Είναι μερικοί –ξινοί- που δεν γιορτάζουν λένε, όχι επειδή δεν είναι ερωτευμένοι (όχι ότι είναι) αλλά επειδή η ‘του Άγιου Βαλεντίνου’ γιορτή είναι μια τεραστία επιχείρηση εκμετάλλευσης του μεγαλείου του ερώτα, οοοοοο. Και δεν τους εκφράζει , νευριάζουν, πνίγονται. Στην πραγματικότητα απλά μιλούν κούφια και η αλήθεια σαν άλλη ευτυχία της Σκυλομανας τους χαιρετίζει με ανοικτα τα δάχτυλα. Να πουν θέλουν κι αυτοί mwe ότι δήθεν έχουν άποψη και ένα διαφορετικό lifestyle που τους κάνει μοναδικούς. Μόνο που οι αυτοί οι μοναδικοί θα κάτσουν να δουν τα ειδικά θέματα για μεγάλους έρωτες στο νεανικό δελτίο ειδήσεων του νούμερο 1 στις ηλικίες από 15 έως 40 καναλιού εν Ελλάδι του star channel. Και επειδή δεν έχουν και τίποτα άλλο να κάνουν θα δουν καπάκι και τις 3 ερωτικές κομεντί που θα παίξει ένεκα της ημέρας το αστέρι κανάλι.
Και επειδή πρέπει, θα μιλήσω και για το προσωποβιβλιο. Για άλλη μια φόρα στην οδό του φαίνεσθαι θα βασιλεύει ο Ήλιος της ψευτιάς, ο σκοτεινός Ήλιος της των ψεύτικων αγαπώ αποβλάκωσης. Μπορείτε άραγε να μην μπερδεύετε τον ερώτα με τις σχέσεις σας? Μπορούμε του αγιου Βαλεντίνου να ερωτευτούμε τους εαυτούς μας και να μας πιστεψουμε ότι ‘είμαστε μια χαρά’ ή απλά να αδιαφορήσουμε για την γιορτή. Ω αδιαφορία.









Και αντιγράφοντας από το ‘madata.gr’ ,


Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει τους δικούς της αγίους του έρωτα. Μπορεί η Καθολική Εκκλησία να επέβαλε τον Αγιο Βαλεντίνο, αλλά στις 13 Φεβρουαρίου τιμάται η μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης, που θεωρούνται προστάτες των ερωτευμένων, ενώ υπάρχει και ο άγιος Υάκινθος για τους ερωτευμένους του καλοκαιριού. Τόσα χρόνια ουδείς ιερωμένος είχε ασχοληθεί με τον άγιο του έρωτα. Ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, σε μια προσπάθεια να τραβήξει την προσοχή των νέων προς την ορθόδοξη πίστη, πρότεινε στους ερωτευμένους να γιορτάζουν την αγάπη τους την προηγουμένη του Αγίου Βαλεντίνου, δηλαδή στις 13 Φεβρουαρίου, που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη των Αγίων Ακύλα και Πρισκίλλης. Ο Ακύλας και η αγαπημένη του Πρίσκιλλα ήταν σκηνοποιοί και ασπάστηκαν το χριστιανισμό κατά πάσα πιθανότατα όταν κατέφυγαν από τη Ρώμη στην Κόρινθο τον 1ο αιώνα μ.Χ. για ν’ αποφύγουν τους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Εκεί γνώρισαν τον Απόστολο Παύλο, ο οποίος μάλιστα τους μνημονεύει σε τρεις επιστολές του, και τον ακολούθησαν στην Εφεσο ως συνοδοί.

Η παράδοση αναφέρει ότι ο Ακύλας έγινε επίσκοπος Ηρακλείας και μαρτύρησε για την πίστη του μαζί με τη σύζυγό του, ενώ κατ’ άλλους ερευνητές κοιμήθηκαν ειρηνικά. Στη μνήμη αυτού του αγαπημένου μέχρι το θάνατο ζευγαριού πρότεινε ο μακαριστός Χριστόδουλος να γιορτάζουν την αγάπη τους οι ερωτευμένοι.

Ο άλλος ορθόδοξος «Βαλεντίνος» είναι ο Αγιος Υάκινθος και γιορτάζει στις 3 Ιουλίου, την ημερομηνία δηλαδή που μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού επί αυτοκράτορα Τραϊανού (το 98 μ.Χ.) σε ηλικία 20 χρόνων. Οπως λένε, ήταν θαλαμηπόλος στην αυλή του αυτοκράτορα Τραϊανού και ο πρώτος ναός που χτίστηκε αφιερωμένος αποκλειστικά σ’ εκείνον βρίσκεται στα Ανώγεια της Κρήτης, σε κάποια από τις πλαγιές του Ψηλορείτη, φτιαγμένος από πέτρα, κρυφός, γιατί κρυφά είναι και τα αισθήματα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Προχριστιανική εποχή: Στην αρχαία Ρώμη, στις 13, 14 και 15 Φεβρουαρίου εορτάζονταν τα Λουπερκάλια, μια παγανιστική γιορτή της γονιμότητας. Αυτή φαίνεται ότι υπήρξε η βάση για τον εορτασμό του έρωτα τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Βέβαια, την εποχή εκείνη εορταζόταν με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Σύμφωνα με τον Νόελ Λένσκι, καθηγητή Κλασικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, οι νεαροί άντρες έβγαζαν τα ρούχα τους και μαστίγωναν τα οπίσθια των νεαρών γυναικών για να βελτιώσουν τη γονιμότητά τους(ΑΜΕ!)


197 μ.Χ.: Ενας χριστιανός ονόματι Βαλεντίνος του Τέρνι γίνεται μάρτυρας στις 14 Φεβρουαρίου, υπό τη βασιλεία του αυτοκράτορα Αυρήλιου. Φυλακίζεται, βασανίζεται και αποκεφαλίζεται στην κεντρική οδό Φλαμίνια της Ρώμης, ως τιμωρία για τη χριστιανοσύνη του.

289 μ.Χ.
: Αλλος ένας χριστιανός, ονόματι Βαλεντίνος της Ρώμης, γίνεται μάρτυρας στις 14 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά υπό τη βασιλεία του αυτοκράτορα Κλαύδιου. Ο εν λόγω ιερέας ή επίσκοπος της πόλης συλλαμβάνεται, φυλακίζεται και βασανίζεται επειδή προσφέρει βοήθεια στους φυλακισμένους.

496 μ.Χ.
: Ο τότε Πάπας Γελάσιος ανακηρύσσει τη 14η Φεβρουαρίου ως την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, μια ημέρα γιορτής για τους χριστιανούς.

144 μ.Χ
: Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ανοίγει τις πόρτες του στο Παρίσι το α1400 μ.Χ.νώτατο δικαστήριο της αγάπης, το οποίο εκδικάζει μονάχα ζητήματα καρδιάς: συμβόλαια γάμου, διαζύγια, απιστίες, κακομεταχειρίσεις συντρόφων.

1601 μ.Χ.
: Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου έχει καθιερωθεί πλέον στη λαϊκή συνείδηση, τόσο που ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ την αναφέρει σε έναν στίχο του Αμλετ.

Μέσα 18ου αιώνα
: Η ανταλλαγή ερωτικών σημειωμάτων γίνεται συνήθεια στην Αγγλία. Τα σημειώματα αυτά ήταν οι πρόδρομοι των σημερινών ευχετήριων καρτών.

1913 μ.Χ.: Η Hallmark Cards, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής καρτών στην Αμερική, τυπώνει την πρώτη ευχετήρια κάρτα που είναι αφιερωμένη στη γιορτή των ερωτευμένων.

Μέσα δεκαετίας του '80
: Η εμπορευματοποίηση της γιορτής κορυφώνεται. Μετά τα σοκολατάκια, τα λουλούδια και τις κάρτες, σειρά έχει η βιομηχανία των διαμαντιών που αρχίζει να προωθεί τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου ως ημέρα προσφοράς κοσμημάτων.

2009 μ.Χ.
: Η γιορτή των ερωτευμένων αποφέρει τζίρο λιανικών πωλήσεων ύψους 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

2010 μ.Χ.: Περίπου ένα δισεκατομμύριο ευχετήριες κάρτες υπολογίζεται ότι θα σταλούν φέτος σε όλο τον κόσμο, κάνοντας τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου τη δεύτερη πιο εορταζόμενη σε επίπεδο ανταλλαγής καρτών μετά τα Χριστούγεννα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου